ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЗабравеният градИзпод тепетоМненияНовини

Папа Франциск ще седи на рeставрирания „трон“ на Йоан Павел II

Майстор от Раковски поднови тапицерията на реликвата, която се пази в Катедралата под тепетата

Това е официалният стол, на който ще седи папа Франциск по време на визитата си в Раковски.

Той вече го очаква в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Столът всъщност се нарича „папски трон“. Белият трон със златни орнаменти е завит с найлон, за да не се зацапа.

А това е официалният папски трон, на който седя папа Йоан Павел Втори по време на тържествената меса в Пловдив на 26 май 2002 година на площад „Центален“. Снимките са от личния архив на дългогодишния пловдивски фотограф Владимир Янев.

Тази пък е направена седмица преди Папата да седне на трона. Чисто новият стол е заснет в католическата катедрала под тепетата, след пристигането му от ателието на пловдивски майстор, който го е изработил от орехово дърво.

Да, това е една и съща вещ, направена по специални размери и чертежи, които преди 17 години са били изпратени от протокола на Ватикана. От месец май 2002-ра година престолът със златисти орнаменти се пази като реликва в катедралния храм „Свети Лудвиг“ под тепетата.

Той е реставриран, за да е като нов. Миналата седмица майстор Иван Ненов от Раковски е претапицирал седалката и облегалката, за да може тронът да изглежда представително за визитата на светия отец. Първоначално е имало избор между три вида дамаски и кожи, но накрая е била избрана същата, като на оригинала, разбра Под тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина